Ερωτησεις - Συμβουλες
Γενικα
- Έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα πάντα με προφυλακτικό!
- Με την εκτέλεση ενός απλού υπερηχογραφήματος μπορούμε να έχουμε μια αξιόπιστη, σε μεγάλο ποσοστό, εικόνα του ουροποιητικού: μέγεθος προστάτη, εκτίμηση του υπολείμματος των ούρων (της κατακράτησης), εικόνα του εσωτερικού της κύστης (έλεγχος για λίθους και όγκους της κύστης), απεικόνιση των νεφρών (έλεγχος για όγκους και λίθους των νεφρών).
- Επίσης με το ειδικό υπερηχογράφημα του οσχέου, έχουμε πολύ καλή εικόνα των όρχεων (έλεγχος για νεοπλάσματα των όρχεων ή κιρσοκήλης).
- Εκτέλεση ψηλάφησης των όρχεων σε τακτική βάση από τους νεαρούς ενήλικες και του προστάτη από τον ουρολόγο, σε μεγαλύτερες ηλικίες.
- Έλεγχος και ενημέρωση από τον ουρολόγο των νεαρών ενηλίκων ανδρών, τόσο για θέματα γονιμότητας και αποφυγής λοιμώξεων, όσο και για τα νεοπλάσματα των όρχεων.
- Τακτικώς, σε ετήσια βάση, έλεγχος από τον ουρολόγο σε όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών, όπως και μέτρηση του PSA.
- Δεν πρέπει να επισκεπτόμαστε τον ουρολόγο μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα!
- Πολύ καλή ενυδάτωση και καλές συνήθειες ούρησης: Δεν αναβάλλουμε την ούρηση, δεν ουρούμε μέσα στο νερό!
- Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε!
Έτσι με την ενηλικίωση είναι καλό να γίνεται μια επίσκεψη στον Ουρολόγο, ο οποίος θα εξετάσει τον νεαρό άνδρα και θα τον ενημερώσει αρχικά για καταστάσεις που είναι απαραίτητο να γνωρίζει: πώς να ψηλαφά το όσχεο (το σακούλι που έχει μέσα τους όρχεις) και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την έγκαιρη διάγνωση των νεοπλασμάτων του όρχι, τα σεξουαλικά μεταδιδώμενα νοσήματα, την διαταραχή στην γονιμότητα.
Από εκεί και πέρα, είναι σημαντική η επικοινωνία με τον Ουρολόγο όταν αντιληφθεί ο νεαρός ενήλικας ή κάποιο άτομο του περιβάλλοντός του, κάτι που τους προβληματίζει ή τους ανησυχεί.
Στα 50 ουσιαστικά ξεκινάει ο τακτικός έλεγχος των ανδρών για τις παθήσεις του προστάτη, αλλά θα έλεγα και ολόκληρου του ουροποιητικού.
Προστατης
Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη είναι:
- η ηλικία: όσο μεγαλώνει ο άνδρας, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Όλοι οι άνδρες μετά από τα 50 έτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο.
- το οικογενειακό ιστορικό: αν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός) έχει καρκίνο του προστάτη, τότε ο κίνδυνος να αναπτύξει και ο ίδιος καρκίνο αυξάνεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο τακτικός έλεγχος συστήνεται να αρχίζει μία δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή από τα 40 έτη.
- η φυλή: οι Αφρικανοί αναπτύσσουν με μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους Λευκούς ή Ασιάτες.
- η διατροφή: Μια “δυτικού τύπου δίαιτα’’ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.
Ο ουρολόγος θα ρωτήσει για τα συμπτώματα που έχετε και θα σας ζητήσει να κάνετε μία εξέταση αίματος που λέγεται PSA, δηλαδή ειδικό προστατικό αντιγόνο. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και κυκλοφορεί στο αίμα. Αυξημένα επίπεδα του PSA στο αίμα μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Εντούτοις, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που προκαλούν αύξηση του PSA. Ο γιατρός σας θα εξετάσει δακτυλικά από το ορθό τον προστάτη σας για να εκτιμήσει αν είναι σκληρός ή παρουσιάζει κάποια διαταραχή στο σχήμα ή τα όριά του. Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εξέτασης του προστάτη σας και του PSA ο ουρολόγος θα κρίνει κατά πόσο πρέπει να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις.
Η πρώιμη διάγνωση είναι εφικτή σε κάθε άτομο και όταν ο καρκίνος προστάτη διαγνωσθεί σε αρχικά στάδια θεραπεύεται ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.
Γενική σύσταση: κάθε άνδρας μετά τα 50 έτη θα πρέπει να εξετάζεται μία φορά το χρόνο για τον προστάτη του. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι μια απλή διαδικασία που σώζει ζωές.
- δυσκολία στην έναρξη ή πόνο κατά την ούρηση.
- μειωμένη ροή των ούρων, σταγονοειδής ούρηση στο τέλος της ούρησης.
- συχνουρία, νυκτουρία ( όταν ξυπνάμε για να ουρήσουμε).
- αίσθημα ατελούς κένωσης της ούρησης (δεν αδειάζει η κύστη).
- δυσκολία για να συγκρατήσουμε τα ούρα μας, όταν αισθανόμαστε την τάση για ούρηση (επιτακτική ούρηση ή και επιτακτική ακράτεια).
- πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς που συσχετίζεται με την επιθυμία για ούρηση.
Στην περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, χωρίς πανικό, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον Ουρολόγο.